Vegetarisk kost och hälsa

Vegetarisk kost har blivit allt mer populär de senaste åren. Fler och fler börjar ta intresse för detta och vill gärna veta vad det betyder för ens hälsa att gå över till en vegetarisk kost. Och med hälsa är ett väldigt komplext ämne finns det ett antal saker vi kan säga mer hög säkerhet.

De flest har säkert sett både det ena och det andra sägas om de positiva sidorna av att hålla sig till en vegetarisk kost. Och studier har också visat att vissa påståenden är korrekt. Somliga talar dock om brist av ett eller annat näringsämne i korrelation med vegetarisk kost. Och detta är något som är betydligt enklare att kunna ge svar på.

Att äta varierat och näringsrikt är de två viktigaste grundpelarna i en hälsosam kost. På så sätt lider man mycket mindre risk att få i sig för lite av ett eller annat näringsämne och drabbas av någon vitamin- eller mineralbrist.

Protein är det många vanligen har frågor om. En stor källa av protein för många människor är just kött, men det är långt från den enda. Flera livsmedel som fullkornsprodukter, nötter, baljväxter och sojaprodukter innehåller protein och finns överallt i vegetarisk kost. De som även äter mjölkprodukter och ägg får även i sig protein via sådana livsmedel.

Fett är också en viktig del av kosten och om det är något man ska vara lite mer noga med i en vegetarisk kost är det att använda rapsolja i matlagning. Detta är en viktig källa av omega-3-fett som vi annars normalt sett får från fisk.

Kolhydrater är den tredje av de största näringsämnena vi kan titta på. Detta är en viktig källa till energi och då det inte är något vi förlitar oss på animaliska produkter för att tillgodose är det knappast ett problem för någon som äter vegetarisk kost.

Vitaminer och mineraler kan även alla de hittas i växtriket och bli en naturlig del av en vegetarisk kost. Man brukar dock ge ett varningens ord till veganer att de behöver B12-tillskott. Vegetarianer som äter mjölkprodukter och ägg behöver dock inte oroa sig. Detta är annars något vi huvudsakligen finner i animaliska produkter.